ΔΕΝ ΘΑ

Να θυμάστε

Gorgias φλεγόμενος

Στίγμα Θέσεων

Κάρ.Παπούλιας 24.07.08

Περιμένοντας τους Βαρβάρους

Κλίκαρε στο Οριζόντιο μενού, για:

Οι 9 τελευταίες αναρτήσεις μου

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙ Ελλήνων

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ.

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΗΣΑΝ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΡΚΕΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Αν σας ρωτήσει κανείς τι γνωρίζετε από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία τι θα απαντούσατε; Μπορεί να διστάζατε. Είναι ο Όμηρος; Ο Αισχύλος; Ο Δημοσθένης; Ο Πλάτωνας; Ήταν όλα αυτά. Αυτή όμως είναι μόνο μία απλή απάντηση.
Τα είδη της αρχαίας γραμματείας, έτσι για να ξεσκονίσουμε λίγο τις γνώσεις μας, χωρίζονταν σε πεζό και έμμετρο λόγο.
Ο πεζός λόγος χαρακτήρισε την ιστοριογραφία, τη φιλοσοφία και τη ρητορεία,
ενώ σε έμμετρο λόγο ήταν το έπος (που σχετίζεται με την ιστοριογραφία), η λυρική ποίηση (που σχετίζεται με φιλοσοφία) και τέλος το δράμα (που σχετίζεται με τη ρητορεία).
Αυτά συναποτελούν την αρχαία ελληνική γραμματεία, που έχει αφήσει πίσω της αριστουργήματα, αρχής γενομένης από τα Ομηρικά Έπη και τον Ησίοδο. Η ποίηση της Σαπφούς, του Αλκαίου και των υπόλοιπων, κορυφαίων, λυρικών ποιητών, τα συγγράμματα των Θουκυδίδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, οι λόγοι των αττικών ρητόρων, τα μνημειώδη έργα των τραγικών και του Αριστοφάνη συνθέτουν την αρχαία ελληνική λογοτεχνία.
Το θέμα που δημιουργείται τώρα, είναι τι μπορεί να βρει κανείς στο Internet, για τα θέματα αυτά που φαίνεται να αφορούν μόνο σε εμάς τους Έλληνες. Η απάντηση είναι τα πάντα. Επόμενη ερώτηση: σε ποιον θα χρησιμεύσουν; Απαντήσεις: σε όλους, όσοι ενδιαφέρονται και σίγουρα δεν είναι λίγοι αυτοί. Πού μπορούν να μας χρησιμεύσουν λοιπόν; Μπορούν να χρησιμεύσουν σε αυτόν που θέλει να συγκρίνει μία ελληνική μετάφραση με την αντίστοιχη αγγλική, ακόμα σε κάποιον που θέλει να ψάξει προγράμματα όπως ο “Περσέας”, για να βρει όχι απαραίτητα τη μετάφραση ή το κείμενο, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες για το κείμενο, τους συγγραφείς, ιδεολογικές επεξηγήσεις κ.λπ. Αν πάλι θέλουμε απλά να σερφάρουμε για ευχαρίστηση και παράλληλα να μάθουμε και κάποια πράγματα, τότε γιατί όχι; Το Internet προσφέρεται και γι' αυτό. Απλά αυτό είναι ένα παράδειγμα που θα πρέπει να μιμηθούν οι Έλληνες κατασκευαστές website και μάλιστα τα Πανεπιστήμια και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, γιατί ας μη γελιόμαστε, από αυτούς θα έρθει το καλό υλικό βιβλιογραφικό ή μη, για μάθηση. Γιατί αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετούν οι αλλοδαποί τόποι του web. Να ολοκληρωθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Internet και όχι μόνο ο διασκεδαστικός. Και κακά είναι τα ψέματα fan page για τη Madonna μπορεί να υπάρχει, για τον Πλάτωνα όμως δεν είναι οξύμωρο σχήμα;
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι μπορεί να μας προσφέρει το δίκτυο στον τομέα των γραμμάτων και των επιστημών. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.
Ξεκινάμε την περιήγησή μας στους τόπους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και συγκεκριμένα με τον καλύτερο τόπο, τον τόπο ευαγγέλιο για τη μελέτη της.
Πρόκειται για το “Perseus Project” http://www.perseus.tufts.edu/
Ο τόπος “Περσεύς” πήρε το όνομά του από τον ήρωα της μυθολογίας που εξερεύνησε τα όρια του γνωστού κόσμου. Ο “Περσεύς” του Πανεπιστημίου Tufts, είναι μία πολυμεσική βιβλιοθήκη που προάγει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μελετηθεί η αρχαία ελληνική λογοτεχνία, ιστορία, τέχνη και αρχαιολογία. Έχουμε ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενες ενότητες σε αυτόν. Πραγματικά αν τον εξερευνήσετε, ιδιαίτερα όσοι σπουδάζετε Φιλολογία ή κάτι παρεμφερές, θα ανακαλύψετε τη σπουδαιότητά του και θα τον λατρέψετε. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για το φιλόδοξο, ψηφιακό, πρόγραμμα. Το σχέδιο του “Περσέα” ξεκίνησε το 1985 και το 1992 εκδόθηκε ένα CD-ROM που διατέθηκε από το πανεπιστήμιο του Yale για Mac. Ο τόπος του “Περσέα” μπήκε στα σκαριά την Άνοιξη του 1995. Σήμερα, τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον Περσέα βρίσκονται καταρχάς μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Επίσης υπάρχει η greeklish έκδοση, δηλαδή αρχαία ελληνικά σε αγγλική γραφή, καθώς και η αρχαία ελληνική γραφή, αρκεί βέβαια να κατεβάσετε το κατάλληλο λογισμικό ακολουθώντας τις οδηγίες που σας δίνει ο ίδιος ο τόπος, προκειμένου να το δείτε στην οθόνη σας. Ποιοι συγγραφείς εκπροσωπούνται; Αν σας λέγαμε όλοι ή τέλος πάντων οι μεγαλύτεροι συγγραφείς της κλασικής περιόδου, όπως και μεταγενέστεροι που βοηθούν στην κατανόηση του Χρυσού, 5ος αιώνα π.Χ., όπως: Αισχίνης, Αισχύλος, Ανδοκίδης, Αντιφώνας, Απολλόδωρος, Αριστοφάνης, Αριστοτέλης, Βακχυλίδης, Δημάδης, Δημοσθένης, Δείναρχος, Διόδωρος, Ευριπίδης, Ηρόδοτος, Ησίοδος, Όμηρος, Υπερείδης, Ισαίος, Ισοκράτης, Λυκούργος, Λυσίας, Παυσανίας, Πίνδαρος, Πλάτωνας, Σοφοκλής, Στράβωνας, Θουκυδίδης, Ξενοφώντας. Και όλα αυτά στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Βέβαια από πέρσι που σεργιανίσαμε για πρώτη φορά στις σελίδες του, διαπιστώσαμε μία σχετική δυσκολία στην εύρεση των δεδομένων. Όμως, όταν ξεπεράσει κανείς αυτόν το σκόπελο, τότε βλέπει ότι η συνεισφορά αυτού του προγράμματος δεν είναι ούτε μηδαμινή,
ούτε τυχαία. Δεν είναι λίγο για σας που είστε φοιτητής, ερευνητής ή ακαδημαϊκός, να έχετε απευθείας σύνδεση με σχεδόν όλες τις πηγές, τα γραπτά μνημεία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, χωρίς να τρέχετε και να ανατρέχετε στις βιβλιοθήκες; Θα μας πείτε τι να το κάνουμε, αφού τα δεδομένα βρίσκονται είτε στα αγγλικά είτε στα αρχαία; Θα σας φέρουμε ένα παράδειγμα. Αναζητήσαμε στον Περσέα τον αρχαίο τραγικό “Ευριπίδη”. Βγήκαμε στη σελίδα του που μας έδινε βιογραφικά στοιχεία. Εκεί οποιοδήποτε άλλο όνομα δινόταν, ήταν με έντονη γραφή που σημαίνει ότι μπορούμε να βρούμε πληροφορίες και γι' αυτό μέσα στον Περσέα. Στα έργα που δίνει, επιλέγουμε την “Ιφιγένεια”. Η επόμενη επιλογή που έχουμε, είναι να διαλέξουμε την Ιφιγένεια όπου απαντάται δηλαδή, στον κατάλογο, “στον κατάλογο με τα αγγεία, στην εγκυκλοπαίδεια”. Επιλέγουμε τον κατάλογο.
Αποτέλεσμα: βγαίνουν όλα τα κείμενα που έχουν τη λέξη Ιφιγένεια (Αισχύλος, Απολλόδωρος, Δείναρχος, Πλάτωνας, Οβίδιος), συνολικά 178 παραπομπές σε αρχαία κείμενα ελληνικά και ρωμαϊκά. Την ίδια αναζήτηση μπορείτε να κάνετε ακόμα και για έννοιες π.χ. sacrifice.
Μην πείτε ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθά πολύ; Μπορεί να μην προσφέρεται για ευχαρίστηση, όμως ο ερευνητής θα βρει εδώ τη χαρά της ζωής του. Σκεφτείτε να πρέπει να ψάξει κανείς σε δεκάδες τόμους, σελίδες για να βρει κάποια χωρία που του χρειάζονται. Τώρα η έρευνα απλοποιείται με ένα απλό κλικ. Ορίστε ποιες είναι οι χαρές και οι χάρες του Internet.
Είναι λοιπόν τέτοια η συνεισφορά του Περσέα, που τείνει να καταστήσει κάθε άλλη σελίδα για τη γραμματεία στο δίκτυο σχεδόν άχρηστη. Και λέμε σχεδόν, γιατί τελικά όλα χρήσιμα είναι, αλλά μερικά είναι χρησιμότερα από άλλα.
Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Τέλος να έχετε υπόψη σας ότι στον Περσέα έχετε δυνατότητες περαιτέρω συνδέσεων, μπορείτε να διαβάσετε δοκίμια, να εξερευνήσετε τη σελίδα Art and Archaeology που έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αγγεία, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μνημεία, γλυπτά. Αυτά για ορεκτικό και προχωρήστε στο κυρίως πιάτο.
Παρεμφερές έργο, αν και όχι τόσο μεγάλο σε έκταση προσφέρει και η δικτυακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Μασαχουσέτης. Πρόκειται για τον τόπο “The Internet Classics Archive” http://classics.mit.edu/ . Θα σας φανεί χρήσιμος, αν και μετά τον Περσέα, όλα φαίνονται απλά ... λιτά. Εδώ υπάρχουν 440 ελληνικά και λατινικά κείμενα (καθώς και περσικά και κινεζικά, σε αγγλική μετάφραση) από 50 διαφορετικούς συγγραφείς με σχόλια (όπου μπορείτε να προσθέσετε και εσείς τα δικά σας). Πάντως θεωρείται από τις αξιόλογες, δικτυακές πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και την συστήνουμε, χωρίς επιφύλαξη.
Μπορεί αυτοί οι δύο τόποι από το Tufts και το MIT να είναι οι “απόλυτοι” τόποι, όσον αφορά στην αρχαία ελληνική γραμματεία, δηλαδή τη λογοτεχνία, τη ρητορεία, το αρχαίο δράμα, την ιστορία και την ιστοριογραφία, ακόμα και για τη φιλοσοφία, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό και να μη βάλουμε κάποιες επιπλέον σελίδες που βρήκαμε τόσο για τη λογοτεχνία, όσο και για τη φιλοσοφία. Ακολουθήστε λοιπόν οι γενναίοι.
Στη σελίδα “Ancient Authors On Line” http://daniel.drew.edu/
~jlenz/authors.html θα βρείτε χρήσιμες διευθύνσεις για περαιτέρω συνδέσεις.
Εν συνεχεία μπορείτε να επισκεφτείτε τον τόπο “Search Argos” http://argos.evansville.edu/ του οποίου η μηχανή αναζήτησης, όλο και σε κάποιον τόπο θα σας βγάλει.
Στη συνέχεια ας επισκεφτούμε για μία ακόμη φορά τη σελίδα του University of Portland. Πρόκειται για τη σελίδα The Arts στη διεύθυνση http://www-adm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/arts/arts.html
Παρατίθενται τα εξής ενδιαφέροντα μονοπάτια που μπορούμε να μελετήσουμε.
Αν ο Περσέας ήταν το καλύτερο ολοκληρωμένο, ψηφιακό πρόγραμμα για την ενδελεχή μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, τότε αυτό το πρόγραμμα είναι το καλύτερο, ψηφιακό πρόγραμμα για την πρώτη σας εξερεύνηση, που υποπτευόμαστε ότι είναι για διασκέδαση. Πράγματι οι σελίδες αυτού του προγράμματος είναι απλές, λιτές, κεφάτες, χωρίς πολλά λόγια που να αγχώνουν τον σέρφερ, που θέλει να μάθει χωρίς να πελαγώσει.
Τα περιεχόμενα του τόπου: Literature, Sophocles A famous Greek playwright, Euripides Another famous Greek playwright, Theater, More Theater, Music, More on Music, Religious Music, Musical instruments, Poetry, Sappho A woman who wrote poetry.
Επιλέγουμε Λογοτεχνία. Τα περιεχόμενα: Aeschylus, Aristophanes, Euripides, Herodotus, Homer, Plato, Sappho, Sophocles.
Όπως βλέπετε εδώ έχουν μπλέξει λίγο το αρχαίο δράμα με την ιστοριογραφία και το έπος
με τη λυρική ποίηση. Παρ’ όλα αυτά αρχίζουμε την εξερεύνησή μας. Τι θα διαβάσετε;
Τα συνήθη λίγα και περιεκτικά με παραπομπές από το ίδιο το κείμενο σε άλλες σελίδες του web τόπου, που θα σας βοηθήσουν στην κατανόηση των όρων ή των ονομάτων που χρησιμοποιούνται. Τέλος έχετε τη δυνατότητα αυτόματης σύνδεσης με τον Περσέα σε περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε τα κείμενα των “λογοτεχνών”. Από τα άλλα μονοπάτια επιλέγουμε το Θέατρο. Καμία αναφορά στο διθύραμβο, το Θέσπη. Αν θέλουμε περισσότερα πάμε στο “More Theatre” εκεί γίνονται οι αναφορές, αλλά για μας που είμαστε Έλληνες μας φαίνονται λιγάκι... elementary Watson! Στον τόπο “The Odysseys of Homer translated by George Chapman” http://www.columbia.edu/acis/bartleby/chapman/ θα δείτε την Οδύσσεια μεταφρασμένη στα αγγλικά. Είδατε το αλλοδαπό ενδιαφέρον; Ποιος όμως μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο μεγαλείο της ποίησης του Ομήρου και του υπέροχου ήρωα, του Οδυσσέα;
Αν θέλετε να διαβάσετε σχόλια και παρατηρήσεις για τα έργα του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη, τότε ακολουθήστε τη διεύθυνση http://diogenes.baylor.edu/WWWproviders/thorburn/euripideshome.html που θα σας βγάλει στον τόπο Notes and Study Guides on Euripides' plays.
Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκαμε τη σελίδα “A Selected List of Poetry with a Classical Basis” http://classics.centenary.edu/Paginae/Curricula/F95/EngFlng393/PoetryList.html
Γιατί είναι μία ευκαιρία να δούμε πώς ο κλασικός πολιτισμός επέδρασε καθοριστικά,
όχι μόνο στη διανόηση του 18ου αιώνα, αλλά και σε προγενέστερες εποχές.
Ο τόπος λειτουργεί απλά σαν οδηγός, που μπορεί να σας βοηθήσει σε μελέτες ή απλά για προσωπική τέρψη. Πάνω που κάναμε το ατελείωτο σέρφινγκ, πέσαμε σε διασύνδεση από άλλον τόπο, στην ελληνική σελίδα των Προσωκρατικών Φιλόσοφων http://www.forthnet.gr/presocratics/indeng.htm και ενθουσιαστήκαμε.
Ποιος είπε ότι οι ελληνικοί τόποι στο Internet δεν παρουσιάζουν τίποτα το ιδιαίτερο;
Μάλλον εμείς. Ένα έξοχο παράδειγμα καλής δικτυακής σελίδας είναι αυτή, η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί διεθνώς από αρχαιολογικές εταιρείες για την καλή ποιότητα έργου που έχει
να παρουσιάσει. Βρίσκεται και στα ελληνικά και στα αγγλικά, γεγονός που καθιστά τον τόπο άξιο έρευνας και από αλλοδαπούς. Μετά από ένα εισαγωγικό σημείωμα ακολουθεί ένας πίνακας με τους φιλοσόφους χωρισμένους ανάλογα με τη σχολή που εκπροσωπούν ο καθένας από αυτούς: Μιλήσιοι, Πυθαγόρειοι, Ελεάτες, Ανεξάρτητοι Φυσιολόγοι, Ατομικοί.
Επιλέγοντας το όνομα του φιλοσόφου που μας ενδιαφέρει, μαθαίνουμε για τη ζωή και το έργο του, βιβλιογραφία προτεινόμενη. Τα κείμενα είναι μικρά και ευσύνοπτα ούτως ώστε να μη γίνονται κουραστικά, αλλά να παραμένουν κατατοπιστικά. Ενδείκνυται για όλους.
Το καλό είναι ότι έχει και περαιτέρω συνδέσεις που θα σας χρησιμεύσουν και για περαιτέρω εξερευνήσεις. Μιας και μιλάμε για φιλοσοφία ας δούμε τον επόμενο τόπο που είναι αφιερωμένος στον Πλάτωνα. Πρόκειται για τον “Dr Anthony Storm’s Website on Plato” http://208.147.33.2/dstorm/plato/ Τι περιλαμβάνει: Βιβλιογραφία (αν και απουσιάζουν οι Έλληνες συγγραφείς), Μεθοδολογία, Φωτογραφίες, Σχόλια, ένας άψογος τόπος όπου ο κατασκευαστής ακολουθώντας τη συνταγή του καλού web τόπου, παρουσιάζει μία συνολικά καλή δουλειά με επιστημονικό ενδιαφέρον.
Δεν αναφέρεται δηλαδή σε ένα θέμα που είναι εύκολο ή απλοϊκό. Δίνει χρώμα και ουσία σε ένα θέμα που ναι μεν αφορά λίγους, αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι δεν έχει σημασία να είναι όμορφος ο τόπος, απέριττος και περιεκτικός.
Τέλος το πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, για μία ακόμη φορά μας δίνει τα φώτα του στη
σελίδα Philosophy http://www-adm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/philosophy/philo.html
Πρόκειται για μία σύντομη εισήγηση στην ελληνική φιλοσοφία.
Επίσης: Σωκράτης (τα έργα του αναλυτικά από τον τόπο στο web του ΜΙΤ ή τον γνωστό Περσέα του πανεπιστημίου Tufts), Πλάτωνας (σελίδα κατασκευασμένη από το Portland-σημαντικότερο το ότι έχουμε περαιτέρω links στο ΜΙΤ μεταξύ άλλων), Αριστοτέλης.

Επιστήμη
Δεν ήταν μόνο τα γράμματα και οι τέχνες, όπου το αρχαίο ελληνικό πνεύμα έφτασε σε υψηλό επίπεδο, ήταν και ο τομέας των επιστημών. Αν ακολουθήσετε τη διεύθυνση http://wwwadm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/science/science.html που μας δίνει η σελίδα Science του Portland State University, θα πάρετε μία ιδέα σε ποιους ακριβώς τομείς, διέπρεψε και η ελληνική επιστήμη.
Έχουμε και λέμε: Αστρονομία, Βιολογία, Ναυπηγική, Μαθηματικά (Πυθαγόρας, Υδραγωγεία, Ιατρική). Ένας καλός, σύντομος οδηγός για dummies, που θέλουν να ασχοληθούν με την Αρχαία Ελλάδα.
Στη σελίδα της Αστρονομίας http://www-adm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/science/astro/debok.htm
Διαβάστε τα εξής ενδιαφέροντα που παραθέτει, με ένα απλοϊκό είναι αλήθεια παράδειγμα, για τα επιτεύγματά τους στην αστρονομία. Δεν φταίνε όμως αυτοί, αλλά ο Ηρόδοτος. Κοιτάξτε.
“Γνωρίζατε ότι τι φεγγάρι έπαιξε μεγάλο ρόλο στη μάχη του Μαραθώνα; Η ιστορική μάχη έγινε το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι πολέμησαν για να απωθήσουν τις περσικές στρατιές από την Ελλάδα.
Η ιστορία, όπως τη διηγείται ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της ιστορίας, λέει ότι οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν να βοηθήσουν τους Αθηναίους, γιατί οι θρησκευτικοί τους νόμοι τους απαγόρευαν να αναμειχθούν σε μάχες μέχρι να παρέλθει η πανσέληνος. Μπορείτε να φανταστείτε πόση σύγχυση προκλήθηκε στους Αθηναίους, όταν το ανακάλυψαν αυτό; Η δική τους στρατιωτική δύναμη ήταν μικροσκοπική συγκριτικά με αυτήν των Περσών και είχαν μεγάλη ανάγκη των Σπαρτιατών.
Η ημέρα της πανσελήνου ήταν η 9η Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. και ήταν έξι μέρες μακριά.
Οι Αθηναίοι απλά δεν μπορούσαν να περιμένουν για τους Σπαρτιάτες τόσο πολύ.
Έτσι προκειμένου να αποφύγουν την πιθανή υποδούλωση στους Πέρσες, οι Αθηναίοι πήγαν μόνοι στο πεδίο της μάχης. Οι Σπαρτιάτες τελικά ήρθαν για βοήθεια, αλλά εκείνη τη στιγμή η μάχη είχε τελειώσει με μεγάλη νίκη, όχι χάρη στους Σπαρτιάτες, αλλά χάρη στο “ολόγιομο” φεγγάρι”. Διασκεδαστικό.
Πάμε τώρα στη σελίδα της Βιολογίας.
http://www.adm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/science/biology/hewlett.htm
Ξεκινά από την “επιστημονική” πλευρά της προσωπικότητας του Αριστοτέλη και φτάνει
μέχρι το Γαληνό.
Περισσότερο ενδιαφέρον δείχνει αυτός ο τόπος του web, για τη Ναυπηγική και τα Πλοία.
http://www-adm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/war/kenny.html
Η σελίδα των Μαθηματικών http://www-adm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/science/mathematics/IT.html κάνει αναφορές στους Έλληνες Μαθηματικούς, όπως ο Θαλής, ο Ευκλείδης, ο Πυθαγόρας, Αναξαγόρας και Αρίσταρχος. Επίσης αναφέρεται και στους δύο εραστές της ιδεολογίας, θα λέγαμε των Μαθηματικών τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα.
Ο συντάκτης σάς παραθέτει και βιβλιογραφία στην οποία στηρίζει τους ισχυρισμούς και τη βασιμότητα των γραφόμενών του. Επίσης παρατίθεται και χρονολογικός πίνακας των νεότερων Μαθηματικών (δηλαδή της χιλιετηρίδας μας). Π
ροσωπικά, δεν κρύβω το γεγονός ότι στρώθηκα στο διάβασμα, μόνο από τη στιγμή που είδα στον έλεγχο προόδου μου ένα ωραιότατο δεκαράκι και στην Άλγεβρα και στη Γεωμετρία. Αργότερα απέκτησα ένα ωραίο 18 και μείναμε οικογενειακώς ευχαριστημένοι.
Όμως αυτά είναι παλιές αμαρτίες και δεν νομίζω ότι σας ενδιαφέρουν.
Θα σας ενδιαφέρει όμως άλλη μία σελίδα για τα Μαθηματικά. Πρόκειται για τον τόπο Greek Mathematics And Its Modern Heirs http://sunsite.unc.edu/expo/vatican.exhibit/exhibit/d-mathematics/Greek_math.html αυτά για τους πλέον γενναίους.
Εν συνεχεία ακολουθήστε το μονοπάτι Greek Waterworks (http://www-adm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/science/water/water8.html).
Εδώ μαθαίνουμε ότι και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (μεγάλη η χάρη τους) είχαν σημειώσει προόδους στην ύδρευση και όχι μόνο οι Ρωμαίοι. Χμμ! Στην Ιατρική όμως;
Και εκεί βέβαια έχουμε και κάτι να πούμε και κάτι να δούμε μέσα από το δίκτυο
http://www-adm.pdx.edu/user/sinq/greekciv/science/medicine/cowan.htm όπου και εδώ φαίνεται ότι ο συντάκτης του άρθρου έχει κάνει πολλή δουλειά.
Και εδώ φιγουράρει το όνομα του Ιπποκράτη, αλλά και του Αριστοτέλη.
Σημαντικό το γεγονός ότι παραθέτει και βιβλιογραφία.
Όσον αφορά στον Αριστοτέλη επιλέξτε τη διεύθυνση που σας δίνει, προκειμένου να μάθετε περισσότερα στο Πανεπιστήμιο του Berkeley.
http://www.ucmp.berkeley.edu/history/aristotle.html
Έξοχη ιατρική σελίδα έχει να δείξει και το Ασκληπιείο Βούλας στον τόπο Ιπποκράτης (http://www.forthnet.gr/asclepeion/hippogr.htm)
Ορίστε που οι ελληνικοί τόποι του Internet μας δίνουν πληροφορίες για τον μεγάλο της ιατρικής επιστήμης που ήταν “...σύγχρονος του τραγικού Ευριπίδη, του φιλοσόφου Πλάτωνα, του ιστορικού Θουκυδίδη, γεννήθηκε στην Κω το 460 π.Χ.
Ήταν γιος γιατρού, του Ηρακλείδη, απόγονου του Ασκληπιού... ”. Και πώς να μην ήταν μεγάλος από τη στιγμή που έζησε στην καλύτερη εποχή, την εποχή του Χρυσού Αιώνα.
Στη διεύθυνση αυτή θα βρείτε και τις περαιτέρω συνδέσεις που σας ενδιαφέρουν για τον Ιπποκράτη σε κείμενα από το ΜΙΤ, που και αυτές με τη σειρά τους παραπέμπουν στον Περσέα.
Στη διεύθυνση http://www.forthnet.gr/asclepeion/hilnksgr.htm έχετε τις δυνατότητες περαιτέρω συνδέσεων...... Ουφ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περί Εμού

μετάφραση

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΡΑ! - Λένε οι Ιρλανδοί!!!

ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - It will happen to Greece

Argentina's Economic Collapse (FULL VERSION)

The Money Masters-Οι Αφέντες του Χρήματος

mad.tv

Ακου Βαγγέλη "Vangelis"

Ακου-Διαβάζοντας Long

Ακου-Διαβάζοντας small

Ακου Jazz-Blues

Ράδιο-Δισκοθήκη

Dalkas 88.2 Chalkida, GR >

ειδήσεις απο cebil

Ψάξτε Φθηνότερη Βενζίνη

Archaeology Daily News

Ο Καιρός Σήμερα

Estar

Μην

Ύμνος