ΔΕΝ ΘΑ

Να θυμάστε

Gorgias φλεγόμενος

Στίγμα Θέσεων

Κάρ.Παπούλιας 24.07.08

Περιμένοντας τους Βαρβάρους

Κλίκαρε στο Οριζόντιο μενού, για:

Οι 9 τελευταίες αναρτήσεις μου

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

Οταν οι άλλοι τρώγαν βελανίδια-Εμείς μέναμε σε δυόροφα κτήρια 1700π.χ

Η αρχαία Ζώμινθος της Κρήτης στο Internet

Πρωτοσέλιδη σε ένα διεθνές αρχαιολογικό- και διαδικτυακό- περιοδικό, το αμερικανικό «Αrchaeology Μagazine», βρίσκεται μια ελληνική ανασκαφή. Πρόκειται για την ανασκαφή της Ζωμίνθου που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στον Ψηλορείτη της Κρήτης, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, από τους αρχαιολόγους Γιάννη και Εφη Σακελλαράκη, οι οποίοι έχουν φέρει στο φως το πρώτο μινωικό κέντρο που εντοπίστηκε ως σήμερα σε βουνό.
Γιατί μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι οι αρχαίοι Μινωίτες ήταν καλοί ναυτικοί, για ορεσίβιους  όμως δεν τους ήξερε κανείς.
Ιδού όμως που η θεωρία αυτή αλλάζει χάρη στα πολυάριθμα ευρήματα της ανασκαφής στη Ζώμινθο, τα οποία αποτελούν τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία. «Τα λογιστικά αρχεία με τη γραμμική Β γραφή από το Ανάκτορο της Κνωσού αναφέρουν χιλιάδες προβάτων μαζί με τα ονόματα των βοσκών τους!    Ωστόσο, η γη όπου έβοσκαν αυτά τα πρόβατα ήταν πάντα ένα μυστήριο.

Η Ζώμινθος όμως και οι γειτονικές περιοχές της έχουν μεγάλα βοσκοτόπια, έτσι θα μπορούσε τα πρόβατα που καταγράφονται στις πινακίδες της Κνωσού να βρίσκονταν κυρίως εδώ», σημειώνει ο καθηγητής κ. Σακελλαράκης στο «Αrchaeology Μagazine».
Δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που αναφέρει ο Έλληνας αρχαιολόγος στην παρουσίαση του θέματος, μέσα από το οποίο οι αναγνώστες του περιοδικού μπορούν να αντιληφθούν ολόκληρο το πλαίσιο του τόπου, της Ιστορίας, ακόμη της πανίδας και της χλωρίδας. 
Ένα μνημειακό κεντρικό κτίριο που καλύπτει έκταση 1.600 τετραγωνικών μέτρων και χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ. έχουν αποκαλύψει οι ανασκαφές.
Είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο και ορισμένοι από τους τοίχους του σώζονται σε ύψος 2,2 μέτρων, ενώ είναι σίγουρο ότι είχε δύο ορόφους και ήταν κτισμένο από μεγάλους όγκους τοπικής πέτρας.
Οι τοίχοι του εσωτερικά ήταν διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Μόνο λίγα όμως από τα τουλάχιστον 45 δωμάτια του ισογείου έχουν διερευνηθεί ως τώρα. Σε αυτά βρέθηκαν άφθονη κεραμική, οστά ζώων, λείψανα απανθρακωμένου ξύλου, πολλά μικρά έργα τέχνης και πιθάρια αποθήκευσης. Εντοπίστηκαν όμως και κεραμικοί αγωγοί ύδατος, οι οποίοι ίσως υποδεικνύουν ένα κεντρικό σύστημα αποχέτευσης, ενώ στο δυτικό τμήμα του κεντρικού κτιρίου ήρθε στο φως συγκρότημα εργαστηρίων.
Περισσότερα από 250 αγγεία καθημερινής χρήσης βρέθηκαν στο εργαστήριο κεραμικής, αλλά και μερικά χάλκινα και λίθινα εργαλεία (συμπεριλαμβανομένου ενός μαχαιριού, μιας λεπίδας και λαβίδων). Επίσης, ο τροχός αγγειοπλαστικής και ο χώρος καθαρισμού του πηλού.

Συμπέρασμα: Οταν οι άλλοι τρώγαν βελανίδια - Εμείς μέναμε σε δυόροφες μεζονέτες-κτήρια του 1700π.χ  με ύδρευση και κεντρική αποχέτευση !!!  Μετά ήρθαν οι ΙνδοΕυρωπαίοι.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περί Εμού

μετάφραση

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΡΑ! - Λένε οι Ιρλανδοί!!!

ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - It will happen to Greece

Argentina's Economic Collapse (FULL VERSION)

The Money Masters-Οι Αφέντες του Χρήματος

mad.tv

Ακου Βαγγέλη "Vangelis"

Ακου-Διαβάζοντας Long

Ακου-Διαβάζοντας small

Ακου Jazz-Blues

Ράδιο-Δισκοθήκη

Dalkas 88.2 Chalkida, GR >

ειδήσεις απο cebil

Ψάξτε Φθηνότερη Βενζίνη

Archaeology Daily News

Ο Καιρός Σήμερα

Estar

Μην

Ύμνος