ΔΕΝ ΘΑ

Να θυμάστε

Gorgias φλεγόμενος

Στίγμα Θέσεων

Κάρ.Παπούλιας 24.07.08

Περιμένοντας τους Βαρβάρους

Κλίκαρε στο Οριζόντιο μενού, για:

Οι 9 τελευταίες αναρτήσεις μου

Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Βάπτιση ≠ Ονοματοδοσία

Οι πληροφορίες που ακολουθούν προέρχονται απο γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη σχετικά με το θέμα της ονοματοδοσίας και της βάπτισης:

1. Δεν χρειάζεται βάπτιση για να έχεις όνομα. Με την βάπτιση δεν αποκτάς όνομα, αποκτάς μόνο θρήσκευμα.

Η βάπτιση όχι μόνον δεν συνιστά αναγκαία συνθήκη για την απόκτηση ονόματος, αλλά ούτε καν ικανή.

Με τον Νόμο 344/1976 γίνεται πλήρης διάκριση ονοματοδοσίας – βάπτισης.
Σύμφωνα με τα Άρθρα 25-26 του παραπάνω νόμου, όπως αντικαταστάθηκαν από το Άρθρο 15 του Νόμου 1438/84 και το Άρθρο 26 παρ.8 του Νόμου 2130/93, οι ληξιαρχικές καταχωρίσεις ονοματοδοσίας και βάπτισης είναι εντελώς ανεξάρτητες και άσχετες μεταξύ τους.
Η ονοματοδοσία αποτελεί την αποκλειστική διαδικασία κτήσης ονόματος νεογνού, απαιτείται ακόμη και επί ήδη δηλωμένης ή ταυτοχρόνως δηλούμενης βαπτίσεως, και προϋποθέτει παρουσία και των δύο γονέων ή εξουσιοδότηση του απόντος γονέως.
Αντίθετα, η καταχώριση βάπτισης έχει ως αποκλειστικό αποτέλεσμα την αναγραφή θρησκεύματος και ουδόλως επιδρά στο ήδη δηλωθέν ή ταυτοχρόνως δηλούμενο όνομα, ενώ μπορεί να γίνει και χωρίς εξουσιοδότηση του απόντος γονέως ή ακόμη και με πρωτοβουλία άλλων προσώπων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο, η λήψη ονόματος δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της βάπτισης.
Το γεγονός ότι οι δύο διαδικασίες συνηθίζεται να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα στα ληξιαρχεία, συνιστά πρόσφορο έδαφος για δημιουργία μιας νομικής πλάνης, διότι έτσι γεννάται η εντύπωση ότι μπορεί κανείς να κάνει μόνον δήλωση βάπτισης χωρίς δήλωση ονόματος.
Όμως, σύμφωνα με τον νόμο η ονοματοδοσία δεν είναι έγκυρη παρά μόνον αν υπογράψουν και οι δύο γονείς ή αν υπάρχει εξουσιοδότηση του απόντος γονέως.
Αν λοιπόν πάει μόνον ο ένας γονιός, ή μόνον ο νονός, να δηλώσουν την βάπτιση, δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονη ονοματοδοσία – και αν γίνει, είναι άκυρη.

2. Η βάπτιση, ακόμη και αν τελεστεί, δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί στο ληξιαρχείο.

Πουθενά δεν απαιτείται ληξιαρχική πράξη βάπτισης, ούτε για εγγραφή στο σχολείο, ούτε για έκδοση ταυτότητας, ούτε για τη στρατιωτική θητεία, ούτε για διορισμό στο δημόσιο, ούτε για κανέναν άλλο πρακτικό σκοπό. Δεδομένου λοιπόν ότι η δήλωση της βάπτισης δεν εξυπηρετεί τίποτε, δεν συντρέχει κανένας λόγος να δηλωθεί η βάπτιση στο ληξιαρχείο.

Το θρήσκευμα αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, και ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Σύνταγμα και με τις αποφάσεις 2279-2286/2002 του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν υποχρεούται κανείς να το αποκαλύψει. 
Ο εξαναγκασμός σε ακούσια αποκάλυψη του θρησκεύματος είναι παράνομος (η πληροφορία από την ίδια πηγή όπως και παραπάνω). Ακόμη και αν ερωτηθείτε για το θρήσκευμά σας ή για το αν το παιδί σας έχει βαπτιστεί, μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε, επικαλούμενοι την ανωτέρω απόφαση.

  • Θυμηθείτε λοιπόν:
  • Η βάπτιση δεν είναι υποχρεωτική.
  • Η βάπτιση δεν είναι ονοματοδοσία.
  • Η βάπτιση δεν χρειάζεται να δηλωθεί στο ληξιαρχείο.
  • Η βάπτιση δεν έχει καμμία πρακτική χρησιμότητα. Πράξτε αναλόγως της συνειδήσης + Ελληνικής (όχι απαραίτητα Εβραιο-χριστιανικής) αυτογνωσίας σας. 
σ.σ. με την ευκαιρία:
ΕΛΛΗΝΕΣ.ΠΡΟΓΟΝΟΙ,ΑΠΟΓΟΝΟΙ.ΜΕ ΠΑΤΡΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. ΜΕ ΛΑΤΡΕΙΕΣ ΔΟΞΑΣΤΙΚΕΣ,ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ. ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ.ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΦΟ,ΜΕ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΕΣ.

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΜΑΥΡΟΦΟΡΕΜΕΝΟΙ ΡΑΣΣΟΦΟΡΟΙ ΛΥΚΟΙ -ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΤΗ ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ- ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΝΑΟΥΣ, ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΟΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΚΑΤΑΣΦΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ.
ΕΤΣΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥΣ (Γιαχβέ) ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ, ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΙ, ΑΠΙΣΤΟΙ, ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ.
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΩΝ.
ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ (ο Γιαχβέ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ;  ΤΙ ΚΑΝΕΙ;
ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΘΥΣΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;
ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περί Εμού

μετάφραση

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΡΑ! - Λένε οι Ιρλανδοί!!!

ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - It will happen to Greece

Argentina's Economic Collapse (FULL VERSION)

The Money Masters-Οι Αφέντες του Χρήματος

mad.tv

Ακου Βαγγέλη "Vangelis"

Ακου-Διαβάζοντας Long

Ακου-Διαβάζοντας small

Ακου Jazz-Blues

Ράδιο-Δισκοθήκη

Dalkas 88.2 Chalkida, GR >

ειδήσεις απο cebil

Ψάξτε Φθηνότερη Βενζίνη

Archaeology Daily News

Ο Καιρός Σήμερα

Estar

Μην

Ύμνος