ΔΕΝ ΘΑ

Να θυμάστε

Gorgias φλεγόμενος

Στίγμα Θέσεων

Κάρ.Παπούλιας 24.07.08

Περιμένοντας τους Βαρβάρους

Κλίκαρε στο Οριζόντιο μενού, για:

Οι 9 τελευταίες αναρτήσεις μου

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Πως ορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα (Πεσάχ)

Την Κυριακή, μετά την 1η Πανσέληνο 
που ακολουθεί την Εαρινή Ισημερία.......
 Τότε ορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα (Πεσάχ):
* Μαθηματικοί υπολογισμοί, αστρονομικοί πίνακες και θρησμευτικές διαφορές.

Κυριακή της Αποκριάς σήμερα και μεσολαβεί η Σαρακοστή, μετά νηστείας ή άνευ, ως το Πάσχα. Σαράντα ημέρες ως τη Λαμπρή Γιορτή που φέτος πέφτει πολύ νωρίς ημερολογιακά, πιο νωρίς δεν γίνεται.
Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, η ημερομηνία εορτασμού του αλλάζει κάθε χρόνο.
Όπως κινητές ημερολογιακά είναι και όλες οι άλλες γιορτές που συνδέονται μαζί του:
η Κυριακή της Απόκρεω, η Κυριακή του Θωμά, η Πεντηκοστή, του Αγίου Πνεύματος κ.ά.

Το Πάσχα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την Εαρινή Ισημερία. Πάσχα έχουμε δηλαδή την Κυριακή που ακολουθεί την πρώτη πανσέληνο μετά τις 21 Μαρτίου: ημερομηνία οπότε η ημέρα που βρίσκεται σε αυξητική φάση φτάνει και γίνεται ίση σε διάρκεια με τη νύχτα.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν και μάλιστα και οι του παλαιού και οι του νέου Ημερολογίου, μαζί. Το Πάσχα των Καθολικών διαφέρει στην ημερομηνία. Όπως και το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο γιορτάζει βέβαια άλλη θρησκευτική ενθύμηση, την απελευθέρωση από τους Αιγυπτίους και τη διάβαση της Ερυθράς θάλασσας.
ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ
Εύκολο είναι λοιπόν να το βρει κάποιος. Άμα γνωρίζει τις κινήσεις της Σελήνης αυτό που επηρεάζει τα πάντα είναι η Πανσέληνος.
Φέτος επί παραδείγματι, το 2010, Πανσέληνο έχουμε την 1η Μαρτίου και ξανά μετά στις 30 Μαρτίου. Αυτή είναι που ενδιαφέρει η Πανσέληνος και πέφτει ημέρα Τρίτη.
Η πρώτη Κυριακή που την ακολουθεί, είναι στις 4 Απριλίου. Οπότε, τότε θα είναι Πάσχα.
Ο προσδιορισμός της Κυριακής του Πάσχα αποτέλεσε περίπλοκο πρόβλημα για τις Εκκλησίες και προκάλεσε σφοδρές έριδες.
Εν τέλει, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, το 325 μ.Χ., όρισε: Το χριστιανικό Πάσχα
εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, που θα γίνει κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας ή μετά από αυτήν.
Αν η πανσέληνος γίνει Κυριακή τότε το Πάσχα θα εορτάζεται την αμέσως επομένη Κυριακή.
Κι η απόφαση ελήφθη για να μην συμπίπτει ποτέ το χριστιανικό με το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο προσδιοριζόταν επίσης με την Εαρινή Ισημερία και την πανσέληνο (δλδ χώρισαν τα πρόβατα απο τα ερίφια) .

«Εν τέλει»; Όχι βέβαια...   Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η απόφαση της Οικουμενικής Συνόδου δεν έδωσε οριστικό τέλος τις διαφορές για την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.

Επειδή λοιπόν η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται μεταξύ 8ης Μαρτίου και 5ης Απριλίου, το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.
Οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με το παλαιό ημερολόγιο γιατί μ’ αυτό καθορίζεται η Εαρινή Ισημερία.
Για να βρούμε τα όρια μέσα στα οποία γιορτάζεται το Πάσχα, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, προσθέτουμε 13 μέρες, μέχρι το 2099- καθώς από τότε και μετά, η διαφορά θα γίνει 14 ημέρες.
Έτσι βρίσκουμε ότι οι ημερομηνίες του Ορθόδοξου Πάσχα 
κυμαίνονται από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Για τον καθορισμό του Ορθόδοξου Πάσχα η Εαρινή Ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες (Ιουλιανό) και οι νεοημερολογίτες (Γρηγοριανό) γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα.
Αντίθετα, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι’ αυτό γιορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια βδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους.
Κοινό Πάσχα έχουμε όταν η Γρηγοριανή και η Ιουλιανή πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι και το Σάββατο της ίδιας βδομάδας, οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή έχουμε κοινό Πάσχα, όπως συνέβη προσφάτως το 2004 (11 Απριλίου) και το 2007 (8 Απριλίου), ενώ το αμέσως επόμενο κοινό Πάσχα σε έτος δίσεκτο θα είναι το 2028 (16 Απριλίου).

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαφορά στην ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, αφού πρόκειται για την ίδια χριστιανική γιορτή και δεν υπάρχει καμιά δογματική ή θεολογική διαφορά στο θέμα αυτό;
Εδώ μπαίνει η σοφία των Προγόνων μας, των "Ειδωλολατρών" όπως ο Μέτων και ο Ιουλιανός, ντέεε !!! και η σχιζοφρένεια των ΕβραιοΧριστιανών Ελλήνων.
Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος ανέθεσε στον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, πόλη στην οποία άκμαζε η αστρονομία τα χρόνια εκείνα, να φροντίσει τον καθορισμό της πανσελήνου του Πάσχα και κατ’ επέκταση την ημερομηνία του Πάσχα για όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες.
Στην Αλεξάνδρεια όμως χρησιμοποιούσαν τον κύκλο του Μέτωνα, για τον προσδιορισμό των μελλοντικών πανσελήνων, σύμφωνα βέβαια και με το ισχύον τότε Ιουλιανό (ο γνωστός Παραβάτης!!) ημερολόγιο.
Ο Αθηναίος αστρονόμος Μέτων ανακάλυψε, το 432 π.Χ. ότι η περίοδος των 19 ηλιακών ετών ή 6940 ημερών περίπου, συγκροτούν έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο κι αυτός είναι πρακτικά χρήσιμος, διότι αν καταγράψουμε τις ημερομηνίες των φάσεων της σελήνης επί 19 συνεχόμενα έτη, οι φάσεις θα επανέρχονται στις ίδιες ημερομηνίες και κατά την ίδια σειρά στα επόμενα 19 έτη κ.ο.κ. 
Η περίοδος αυτή ονομάστηκε Κύκλος του Μέτωνα. 
Ο οποίος όμως παρουσιάζει μικρή απόκλιση, από το 325 μ.Χ. μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε 5 περίπου ημέρες.
Με βάση λοιπόν τον Κύκλο του Μέτωνα, σχηματίσθηκε  από  τους Αλεξανδρινούς αστρονόμους ο πίνακας των πανσελήνων του Πάσχα (οι λεγόμενοι Πασχάλιοι Πίνακες) δηλαδή των μετά την 21η Μαρτίου Ιουλιανού Ημερολογίου πανσελήνων, που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν οι Ορθόδοξοι
Χριστιανοί.
Αυτό συνεχίστηκε για 1.250 χρόνια!!!  μέχρι το 1582 που η Καθολική Εκκλησία καθιέρωσε το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο (αυτό που ισχύει σήμερα) για να διορθώσει το συσσωρευμένο λάθος του παλαιού Ιουλιανού Ημερολογίου.
Τότε υπήρχε καθυστέρηση του Παλαιού Ημερολογίου κατά 10 ημέρες, δηλαδή η Εαρινή Ισημερία του 1582 αντί να γίνει στις 21/3 έγινε στις 11/3).
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν δέχτηκαν τη ρύθμιση αυτή ως προερχόμενη από τον Πάπα.
Ξέρετε τώρα, το Σχίσμα, Πρωτοκαθεδρίες, 4η Σταυροφορία, δλδ η φαγωμάρα για εξουσίες και καρέκλες μεταξύ του πάντοτε "ταπεινού" Κλήρου !!!!
Ακολουθώντας την Ελληνική Πολιτεία όμως, που το είχε αποδεχθεί απο το 1923, η Εκκλησία της Ελλάδας δέχθηκε τελικά στα 1924, το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Εδώ προέκυψαν χρονικά, οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ή αλλοιώς Γ.Ο.Χ. με δικους τους Μητροπολίτες κλπ κλπ......
Αλλά χωρίς μετακίνηση του Πάσχα και των κινητών εορτών που εξακολουθούν να εξαρτώνται πάντα από το παλαιό ημερολόγιο.                    Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Ορθόδοξου Πάσχα είναι ένα σύνθετο μαθηματικό θέμα και απαιτεί πρακτικά τις 4 πράξεις της αριθμητικής. Ιδού η μέθοδος μετά παραδείγματος:
* Από τον αριθμό του έτους, για το οποίο γίνεται ο προσδιορισμός, αφαιρούμε τον αριθμό 2:
έστω ότι ενδιαφερόμαστε για το έτος 2010. Οπότε 2010 - 2 = 2008
* Το υπόλοιπο το διαιρούμε με τον αριθμό 19.  Δηλαδή 2008: 19 = 105, με υπόλοιπο 13
* Το υπόλοιπο της διαίρεσης το πολλαπλασιάζουμε με τον αριθμό 11.  Επομένως 13 Χ 11 = 143
* Το γινόμενο του πολλαπλασιασμού το διαιρούμε με τον αριθμό 30.
Το υπόλοιπο της διαίρεσης λέγεται «Επακτή» και συμβολίζεται με το γράμμα «Ε».
Εδώ περισσότερα περί:  «Επακτής» Η επακτή παραληρητική διαταραχή (ή επινεμόμενη ψυχωτική διαταραχή ή δυαδική τρέλα ή ... 
Αναφερόμαστε στις γενικές αρχές που διέπουν την επακτή παραληρητική ...
Έτσι στο παράδειγμα έχουμε 143 : 30 = 4, με υπόλοιπο 23
* Τέλος αφαιρούμε το «Ε» από τον αριθμό 44. Κι επειδή «Ε» = 23, τότε 44 - 23 =21
* Αν το «Ε» είναι μεγαλύτερο από 23, το υπόλοιπο της αφαίρεσης «44-Ε» μας δίνει την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου κατά το μήνα Απρίλιο του Ιουλιανού Ημερολογίου.
* Εάν το «Ε» είναι μικρότερο ή ίσο με το 23, τότε το υπόλοιπο της αφαίρεσης «44-Ε» μας δίνει την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου το μήνα Μάρτιο του Ιουλιανού Ημερολογίου όμως !!!!.
 Δηλαδή στο παράδειγμα έχουμε την:  21 Μαρτίου.

* Στην ημερομηνία που βρήκαμε, προσθέτουμε 13 ημέρες και βρίσκουμε πλέον την ημέρα της Πασχαλινής Πανσελήνου στο (νέο) Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Ήτοι 21 Μαρτίου + 13 ημέρες = 3 Απριλίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου, που είναι ημέρα Σάββατο.

* Την αμέσως επόμενη Κυριακή απο την ημερομηνία που βρίσκουμε, γιορτάζεται το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα.  
Η αμέσως επόμενη Κυριακή είναι στίς  4 Απριλίου, οπότε και γιορτάζουμε πλέον το Πάσχα, του 2010.

* Ο υπολογισμός της ημερομηνίας γίνεται και με τον Αλγόριθμο του Gauss, που πολύ εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόγραμμα Excel.   Αλλά αυτό είναι άλλη, κομπιουτερίστικη, ιστορία...
Σίγουρα όμως όχι τόσο σχιζοφρενική, με πρωταγωνιστές τους Ελληνες που χάσανε το μέτρο και την λογική των Ενδοξων Προγόνων.   Που έχουμε καταντήσει φαντάσματα του όρου: ΈΛΛΗΝ
δλδ με τα διαχρονικά Βατοπέδια και ζωνάρια+σανδάλια+οστά+θαυματουργίες. 
Γι'αυτό τραβάμε τα όσα τραβάμε, αιώνες τώρα απο τους Ρασοφόρους "φαιά φέροντες".
Ενώ οι αυθεντικοί εκλεκτοί του Γιαχβέ, τιμούν τους Προγόνους τους, δεν αλληλοσφάζονται για άλλων Λαών Θρησκείες και γενικά ζούν και βασιλεύουν και τον Κόσμο κυριεύουν.
Αυτός ο έρμος ο Θεός......τί κάνει;;;;    
Δεν βλέπει και δεν ακούει τόσους Αιώνες....  τις προσευχές των μετανοούντων Ελλήνων........και τους ρίχνει απο σκλαβιά Τούρκικη σε σκλαβιά ΜερκελοΣαρκοζύ-ΔΝΤ;;;;;
Αντε τώρα και Καλό Πεσάχ (εβραΐκά: πέρασμα) ή Πάσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περί Εμού

μετάφραση

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΡΑ! - Λένε οι Ιρλανδοί!!!

ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - It will happen to Greece

Argentina's Economic Collapse (FULL VERSION)

The Money Masters-Οι Αφέντες του Χρήματος

mad.tv

Ακου Βαγγέλη "Vangelis"

Ακου-Διαβάζοντας Long

Ακου-Διαβάζοντας small

Ακου Jazz-Blues

Ράδιο-Δισκοθήκη

Dalkas 88.2 Chalkida, GR >

ειδήσεις απο cebil

Ψάξτε Φθηνότερη Βενζίνη

Archaeology Daily News

Ο Καιρός Σήμερα

Estar

Μην

Ύμνος